Blog

Nalewka na żurawinie

NALEWKA NA ŻURAWINIE ? Zmniejsza odczyny zapalne, a także przyspiesza neutralizację trucizn w organizmie. Silny antyseptyk i doskonałe źródło witaminy C !!! PRZEPIS: 1 l żurawin zmiksować, zalać 1/2 l alkoholu 40% i w szczelnie zamkniętym naczyniu odstawić na 10 dni. Następnie wycisnąć przez gęste płótno, dodać 200 ml alkoholu 96% i 100 g płynnego miodu. […]

Właściwości lecznicze agrestu

Właściwości lecznicze agrestu Owoce agrestu zawierają pektyny, są bogate w żelazo, witaminę C, B1, PP i A. Mają korzystny wpływ na przemianę materii, działają przeczyszczająco, są nieodzownym składnikiem diet odchudzających – 100g owocu zawiera 41 kalorii i 0,2 g tłuszczu. Nalewka agrestowa: 1/2 kg lekko zmiażdżonych owoców, włożyć do naczynia i zalać 1/2 l 70% […]

Borowik szlachetny – właściwości zdrowotne

Grzyby lecznicze stosowane w tradycyjnej medycynie chińskiej już ponad tysiąc lat. Borowik szlachetny jest używany zamiast efektów terapeutycznych dla jego pysznego smaku. Agaricus jest także bardzo smaczny i jest stosowany do sałatek, zup, risotta, jest znakomity jako dodatek do mięsa. Podstawowe przygotowanie: Wymaganą ilość zalać wodą i pozostawić 30 min. aż spęcznieje. Zalecany okres gotowania […]

Właściwości lecznicze grzybów – mykomedycyna

Właściwości terapeutyczne Informacje zamieszczone na tej stronie internetowej służą jedynie do celów informacyjnych i nie należy ich traktować zamiennie zamiast rad wykwalifikowanego lekarza. W celu zasięgnięcia informacji o stanie zdrowia należy skonsultować się z lekarzem. Cordyceps CS-4 Reishi Hericium Maitake Coriolus katar alergiczny choroba Alzheimera anti-aging działanie antykoagulacyjne przeciwutleniacz (antyoksydant) arytmia serca astma choroby autoimmunologiczne […]